Nasyid : Antara membentuk dan terbentuk

Mengenali nasyid, lantas meminatinya, mungkin ia satu kurniaan Allah kepada sesetengah insan jika di bandingkan dengan insan lain yang memilih rock, metal, hip hop dan seumpamanya sebagai penghibur.

Apabila menulis artikel ini, saya terkenang satu perbualan saya dengan seorang rakan.Dia adalah bekas roommate saya sendiri suatu ketika dahulu,dan suka kepada lagu rock metal, hard rock, metallica...Pada suatu hari saya bersuara;

"Kau selalu dengar lagu macam ni ,nanti hati kau akan jadi keras tau.."

"Kau ni...lelaki takkan nak berhati lembut kot.."

Saya terdiam, lantas berfikir...Salahkah lelaki berhati lembut?

Insan nasyid, perkataan biasa yang meniti di bibir mereka ialah "nasyid untuk dakwah".Namun sejauh manakah kebenarannya?Ataukah sudah tidak perlu lagi kita mengukur jauh atau dekat hakikat kebenaran perkataan mereka?

Apabila mendengar lagu-lagu nasyid yang terbaru, banyak kali juga saya terkeliru.Seperti biasa saya melontar soalan kepada diri sendiri,"Ni nasyid ke?"Hujjah yang paling gagal saya fahami ialah,


Nasyid perlu mengikut arus semasa.Menyelitkan sedikit unsur cinta,rentak terkini yang diminati remaja supaya mereka mendekati nasyid lantas mendekati dakwah!
Lalu saya berkira-kira untuk memuji alasan sebegitu.Namun dalam masa yang sama saya terperasan, dunia nasyid sedang terbentuk dan terpengaruh oleh kehendak masyarakat ataupun peminat.Jika ingin menarik peminat,beerti peminat itu adalah objek dakwah.Itupun jika "nasyid" bagi pandangan mereka benar-benar untuk dakwah.

Lantas saya berfikir, jika dakwah bertujuan membentuk masyarakat,manakala nasyid adalah juzuk dakwah, apa rasionalnya objek dakwah membentuk nasyid?Sedangkan nasyid lah yang sepatutnya membentuk objek dakwah!

Semakin rentak nasyid di"terkini"kan, semakin meluat saya dengan nasyid.Mereka seolah-olah mementingkan muzik dari mesej.Saya tidak begitu mendalam berkenaan psikologi muzik,namun apabila mesej tidak sampai kepada pendengar,adakah wajar lagi ia digelar nasyid?

Saya tidak menolak kepelbagaian itu sebagai usaha berstrategi.Rentak, irama, penggunaan alat muzik, ianya tidak menarik minat saya untuk memberi apa-apa komen.Namun tampa apa-apa mesej, atau mesej yang terlalu tersirat tampa difahami, percayalah ianya suatu usaha dan strategi yang membazir.

Mungkin ada yang ingin berhujjah, sekurang-kurangnya kita mampu melarikan minat peminat dari mendengar lagu dari barat yang mempunyai unsur keterlaluan. Hujjah saya ialah, jangan menggunakan nama nasyid sebagai topeng yang palsu! Jika ingin membuat lagu balada,silakan.Jika ingin buat lagu berentak apa jua pun,silakan.Jangan kerana nila yang setitik,maka susu yang sebelanga itu yang ditimpa musibah lalu dibuang.

Saya memuji kumpulan nasyid yang masih mengekalkan matlamat yang tulen dalam karya mereka.Paling utama ialah mesej,bukan muzik.Bagi saya muzik hanya melunakkan,tiada apa-apa mesej.
Saya umpamakan muzik dan mesej seperti makanan.Kesedapan makanan itu ialah muzik,manakala zat-zat dalam makanan itu ialah mesej.
Jika ia sedap, tetapi membahayakan kesihatan, mengapa perlu kita memakannya?Jika ia berzat tetapi tidak sedap sekalipun, umpama ubat yang senantiasa pahit.Mengapa enggan berfikir?Ambillah contoh rokok sebagai perumpamaan..

Nasyid sekarang dibentuk oleh masyarakat dan zaman.Saya mengandaikan, komposer nasyid sekarang akan bertanya kepada diri mereka sendiri setiap kali ingin membuat lagu nasyid, "lagu yang macam mana remaja suka agaknya",bukan lagi "lagu yang macam mana mampu menyampaikan mesej dakwah agaknya".Jika benarlah seperti andaian saya, sungguh malang nasib dunia nasyid..

Ingatlah, dakwah itu senantiasa membawa kepahitan.Dakwah tidak akan sampai dalam keadaan manusia bergembira, bersukaria dan berhibur.Jika muzik nasyid yang dicipta adalah untuk hiburan, lantas elemen itu mejadi top prioriti, ianya bukan lagi nasyid.Dan pastinya ia bukan lagi juzuk dakwah!

Saya tidak jumud.Tetapi jika kata-kata yang benar itu sudah dianggap jumud di akhir zaman ini, saya rela digelar orang yang jumud.Bagi saya, agama yang membentuk manusia dan bukan manusia yang membentuk agama,dakwah itu yang membentuk manusia dan bukan manusia yang membentuk dakwah.Nasyid itu membentuk peminat dan bukan peminat yang membentuk nasyid.

Syabas buat penasyid yang masih jujur dalam dakwah yang berseni.Berubahlah wahai penasyid yang lalai dalam berseni...Seni itu halus,hati itu halus,ia tidak mengeraskan, ia melembutkan untuk mudah menerima hidayah!

.... rest of template code ....

Mengenali nasyid, lantas meminatinya, mungkin ia satu kurniaan Allah kepada sesetengah insan jika di bandingkan dengan insan lain yang memilih rock, metal, hip hop dan seumpamanya sebagai penghibur.

Apabila menulis artikel ini, saya terkenang satu perbualan saya dengan seorang rakan.Dia adalah bekas roommate saya sendiri suatu ketika dahulu,dan suka kepada lagu rock metal, hard rock, metallica...Pada suatu hari saya bersuara;

"Kau selalu dengar lagu macam ni ,nanti hati kau akan jadi keras tau.."

"Kau ni...lelaki takkan nak berhati lembut kot.."

Saya terdiam, lantas berfikir...Salahkah lelaki berhati lembut?

Insan nasyid, perkataan biasa yang meniti di bibir mereka ialah "nasyid untuk dakwah".Namun sejauh manakah kebenarannya?Ataukah sudah tidak perlu lagi kita mengukur jauh atau dekat hakikat kebenaran perkataan mereka?

Apabila mendengar lagu-lagu nasyid yang terbaru, banyak kali juga saya terkeliru.Seperti biasa saya melontar soalan kepada diri sendiri,"Ni nasyid ke?"Hujjah yang paling gagal saya fahami ialah,


Nasyid perlu mengikut arus semasa.Menyelitkan sedikit unsur cinta,rentak terkini yang diminati remaja supaya mereka mendekati nasyid lantas mendekati dakwah!
Lalu saya berkira-kira untuk memuji alasan sebegitu.Namun dalam masa yang sama saya terperasan, dunia nasyid sedang terbentuk dan terpengaruh oleh kehendak masyarakat ataupun peminat.Jika ingin menarik peminat,beerti peminat itu adalah objek dakwah.Itupun jika "nasyid" bagi pandangan mereka benar-benar untuk dakwah.

Lantas saya berfikir, jika dakwah bertujuan membentuk masyarakat,manakala nasyid adalah juzuk dakwah, apa rasionalnya objek dakwah membentuk nasyid?Sedangkan nasyid lah yang sepatutnya membentuk objek dakwah!

Semakin rentak nasyid di"terkini"kan, semakin meluat saya dengan nasyid.Mereka seolah-olah mementingkan muzik dari mesej.Saya tidak begitu mendalam berkenaan psikologi muzik,namun apabila mesej tidak sampai kepada pendengar,adakah wajar lagi ia digelar nasyid?

Saya tidak menolak kepelbagaian itu sebagai usaha berstrategi.Rentak, irama, penggunaan alat muzik, ianya tidak menarik minat saya untuk memberi apa-apa komen.Namun tampa apa-apa mesej, atau mesej yang terlalu tersirat tampa difahami, percayalah ianya suatu usaha dan strategi yang membazir.

Mungkin ada yang ingin berhujjah, sekurang-kurangnya kita mampu melarikan minat peminat dari mendengar lagu dari barat yang mempunyai unsur keterlaluan. Hujjah saya ialah, jangan menggunakan nama nasyid sebagai topeng yang palsu! Jika ingin membuat lagu balada,silakan.Jika ingin buat lagu berentak apa jua pun,silakan.Jangan kerana nila yang setitik,maka susu yang sebelanga itu yang ditimpa musibah lalu dibuang.

Saya memuji kumpulan nasyid yang masih mengekalkan matlamat yang tulen dalam karya mereka.Paling utama ialah mesej,bukan muzik.Bagi saya muzik hanya melunakkan,tiada apa-apa mesej.
Saya umpamakan muzik dan mesej seperti makanan.Kesedapan makanan itu ialah muzik,manakala zat-zat dalam makanan itu ialah mesej.
Jika ia sedap, tetapi membahayakan kesihatan, mengapa perlu kita memakannya?Jika ia berzat tetapi tidak sedap sekalipun, umpama ubat yang senantiasa pahit.Mengapa enggan berfikir?Ambillah contoh rokok sebagai perumpamaan..

Nasyid sekarang dibentuk oleh masyarakat dan zaman.Saya mengandaikan, komposer nasyid sekarang akan bertanya kepada diri mereka sendiri setiap kali ingin membuat lagu nasyid, "lagu yang macam mana remaja suka agaknya",bukan lagi "lagu yang macam mana mampu menyampaikan mesej dakwah agaknya".Jika benarlah seperti andaian saya, sungguh malang nasib dunia nasyid..

Ingatlah, dakwah itu senantiasa membawa kepahitan.Dakwah tidak akan sampai dalam keadaan manusia bergembira, bersukaria dan berhibur.Jika muzik nasyid yang dicipta adalah untuk hiburan, lantas elemen itu mejadi top prioriti, ianya bukan lagi nasyid.Dan pastinya ia bukan lagi juzuk dakwah!

Saya tidak jumud.Tetapi jika kata-kata yang benar itu sudah dianggap jumud di akhir zaman ini, saya rela digelar orang yang jumud.Bagi saya, agama yang membentuk manusia dan bukan manusia yang membentuk agama,dakwah itu yang membentuk manusia dan bukan manusia yang membentuk dakwah.Nasyid itu membentuk peminat dan bukan peminat yang membentuk nasyid.

Syabas buat penasyid yang masih jujur dalam dakwah yang berseni.Berubahlah wahai penasyid yang lalai dalam berseni...Seni itu halus,hati itu halus,ia tidak mengeraskan, ia melembutkan untuk mudah menerima hidayah!

Blog tutorial

Assalamualaikum..

Disini saya nak kongsi cara saya hias blog ni..
Dengan cara yang mudah sila download fail ni.

Kemudian buka fail tersebut(boleh buka ngan notepad).

Login ke akaun anda(blogger shj)>>pergi ke layout>>edit html


|

Kemudian copy code dalam file yang anda download tadi.Delete semua code dalam edit html page dan paste dengan code yang baru anda download tadi.

Jika ingin buat perubahan terhadap image,saya syorkan anda gantikan
1]header image {image name:header-1.gif}
2]sidebar header {image name:small_header.gif}

dan gantikan dengan image anda!

Cara tukarkan image
Cari dalam code tersebut image name yang saya berikan diatas kemudian tukar kepada url image anda sendiri.

Dan jika ingin menukar warna background,sila tukar warna bahagian ini


#333333 tu adalah kod bagi warna kelabu bagi bahagian tepi blog ni...

tapi kalau nak terus pakai template tu tampa edit apa-apa pun ok..

rasanya tu jer kot..kalau ada apa-apa soalan sila tanya di bahagian komen..

wassalam!

.... rest of template code ....

Blog tutorial

Assalamualaikum..

Disini saya nak kongsi cara saya hias blog ni..
Dengan cara yang mudah sila download fail ni.

Kemudian buka fail tersebut(boleh buka ngan notepad).

Login ke akaun anda(blogger shj)>>pergi ke layout>>edit html


|

Kemudian copy code dalam file yang anda download tadi.Delete semua code dalam edit html page dan paste dengan code yang baru anda download tadi.

Jika ingin buat perubahan terhadap image,saya syorkan anda gantikan
1]header image {image name:header-1.gif}
2]sidebar header {image name:small_header.gif}

dan gantikan dengan image anda!

Cara tukarkan image
Cari dalam code tersebut image name yang saya berikan diatas kemudian tukar kepada url image anda sendiri.

Dan jika ingin menukar warna background,sila tukar warna bahagian ini


#333333 tu adalah kod bagi warna kelabu bagi bahagian tepi blog ni...

tapi kalau nak terus pakai template tu tampa edit apa-apa pun ok..

rasanya tu jer kot..kalau ada apa-apa soalan sila tanya di bahagian komen..

wassalam!

Mendepani cabaran Faham Insan 2

Diantara tahu, mahu, dan mampu,ia menentukan samada kita bertindak ataupun tidak.Faham insan, faham sebab ia bertindak dan memahami apa yang boleh menyebabkan seseorang bertindak adalah antara ilmu yang seharusnya tergengam erat di hati insan dakwah.

"Tahu" sahaja tidak akan mampu memujuk seseorang bertindak.Jika dengan hanya memberitahu dapat menyebabkan semua orang bertindak dan berubah,maka jalanan dakwah ini pastinya tidak sesukar ini.Pastinya tidak tercipta istilah istiqamah dan seumpamanya.

Manakala "mahu" sahaja tidak juga membolehkan seseorang bertindak.Tidak terlalu susah untuk membuatkan seseorang mahu kepada sesuatu tetapi untuk ia bertindak hanya diatas sebab kemahuan adalah terlalu susah!

Manakala "mampu" sahaja pula,bakal melahirkan tindakan yang tidak ikhlas,dan pastinya tidak menepati kehendak.Jikapun seseorang itu mampu, tampa "tahu", dia akan menyalahi dan tampa "mahu" dia akan meragui.

Kombinasi ketiga-tiga syarat inilah yang melahirkan satu tindakan yang jitu dan terurus.Tampa ketiga-tiganya pula,pastinya ia adalah tindakan yang pincang dan menyalahi fitrah manusia itu sendiri.

Bagaimana memberi tahu?Memberi mahu?Memberi mampu?

Kebanyakkan insan dakwah mampu untuk memberi tahu.Kemudian tidak terlalu ramai yang mampu memberi mahu dan terlalu sedikit pula yang mampu memberi mampu kepada objek dakwah.


Serasanya umum mengetahui bagaimana cara untuk memberi tahu walaupun kita masih kecewa dengan angka insan yang sudi untuk "kerja" tersebut.Di dalam angka yang mengewakan itulah, terlalu sedikit pula yang mampu memberi mahu dan memberi mampu.Natijahnya,lihatlah kepada masyarakat yang sedang tercipta.

Paling mengecewakan apabila saya melihat satu video budak perempuan (serasa saya dalam lingkungan form3-form5) di dalam youtube yang telah direnggut maruahnya.Saya tidak mahu mendedahkan video itu kerana bukan kerja saya memalukan insan lain,cukuplah untuk saya rumuskan bahawa,krisis moraliti yang sedang mereputkan iman-iman masyarakat bukan lagi satu ilusi palsu.Ianya sedang terjadi dan sedang merebak mungkin kepada adik-adik kita, saudara-mara kita, mungkin anak kita dan keturunan kita.

Jika mind set kita selama ini menyatakan bahawa insan yang bertudung mungkin tidak terjebak,rasanya sudah sampai masanya untuk cara berfikir sebegitu diperbaharui.Ianya satu hakikat yang harus ditelan dengan azam perubahan dan azam iltizam ke arah revolusi bertindak.Bukan lagi tulisan sebegini yang mungkin hanya tinggal tulisan!

Saya masih berfikir dan bermuhasabah,adakah saya tergolong di kalangan insan yang mampu untuk memberi mahu.Dalam tulisan sebelum ini,saya cuba menyelitkan elemen "touching" dalam bahasa dakwah semoga ia mampu menyentuh hati dengan harapan ia mampu memberi mahu kepada pembaca.Namun saya masih tercari-cari tapak mula untuk saya memberi mampu.Ia adalah perkara yang paling susah dalam dakwah ini!

Dalam kita membicarakan ketiga-tiga elemen ini,marilah kita kembali kepada madrasatul nabi saw.Marilah kita cari contoh yang benar dari fatanah kenabian yang boleh diambil sebagai pengajaran dan ilmu yang bermanfaat.Sesungguhnya Rasulullah itu sendiri adalah kewujudan yang mampu memberi mampu kepada para sahabat ridhuanullah.

Rasulullah berakhlak dengan aklak al-quran, rasulullah turun ke medan perang, rasulullah berdiri di mimbar kepimpinan negara dan rasulullah juga seorang suami yang terbaik.Rasulullah adalah seorang manusia biasa!Itulah satu motivasi yang cukup unik sehingga mampu memberi mampu kepada para sahabah ridhuanullah.

Malah di ceritakan ketika perang khandak,ketika menggali parit untuk mengekang kemaraan musyrikin,lalu para sahabat terjumpa sebuah batu besar yang menghalang sahabat daripada terus menggali.Apabila dimaklumkan kepada rasulullah,dalam keadaan tiga hari tampa makanan itu dan perut yang diikat dengan batu untuk mengalas lapar,rasulullah sendiri yang turun memecahkan batu yang besar itu.Dengan kudrat dan pertolongan Allah,batu besar itu dapat di hancurkan.Itulah Rasulullah, dakwahnya bukan hanya pada kata-kata,bukan hanya pada sifat tetapi merangkumi juga pada contoh perbuatan yang ditunjukkan kepada sahabah ridhuanullah.

Kita mungkin terlalu jauh untuk ke tangga itu,yang pastinya kita perlu berusaha dan berusaha.Bukan untuk nama dan kedudukan,bukan untuk dunia dan kenikmatan,tetapi untuk agama dan perjuangan!Ikhlaskan hati,berdoalah semoga semua kerja buat kita ini dikira sebagai ibadah kepada Allah..

.... rest of template code ....

Diantara tahu, mahu, dan mampu,ia menentukan samada kita bertindak ataupun tidak.Faham insan, faham sebab ia bertindak dan memahami apa yang boleh menyebabkan seseorang bertindak adalah antara ilmu yang seharusnya tergengam erat di hati insan dakwah.

"Tahu" sahaja tidak akan mampu memujuk seseorang bertindak.Jika dengan hanya memberitahu dapat menyebabkan semua orang bertindak dan berubah,maka jalanan dakwah ini pastinya tidak sesukar ini.Pastinya tidak tercipta istilah istiqamah dan seumpamanya.

Manakala "mahu" sahaja tidak juga membolehkan seseorang bertindak.Tidak terlalu susah untuk membuatkan seseorang mahu kepada sesuatu tetapi untuk ia bertindak hanya diatas sebab kemahuan adalah terlalu susah!

Manakala "mampu" sahaja pula,bakal melahirkan tindakan yang tidak ikhlas,dan pastinya tidak menepati kehendak.Jikapun seseorang itu mampu, tampa "tahu", dia akan menyalahi dan tampa "mahu" dia akan meragui.

Kombinasi ketiga-tiga syarat inilah yang melahirkan satu tindakan yang jitu dan terurus.Tampa ketiga-tiganya pula,pastinya ia adalah tindakan yang pincang dan menyalahi fitrah manusia itu sendiri.

Bagaimana memberi tahu?Memberi mahu?Memberi mampu?

Kebanyakkan insan dakwah mampu untuk memberi tahu.Kemudian tidak terlalu ramai yang mampu memberi mahu dan terlalu sedikit pula yang mampu memberi mampu kepada objek dakwah.


Serasanya umum mengetahui bagaimana cara untuk memberi tahu walaupun kita masih kecewa dengan angka insan yang sudi untuk "kerja" tersebut.Di dalam angka yang mengewakan itulah, terlalu sedikit pula yang mampu memberi mahu dan memberi mampu.Natijahnya,lihatlah kepada masyarakat yang sedang tercipta.

Paling mengecewakan apabila saya melihat satu video budak perempuan (serasa saya dalam lingkungan form3-form5) di dalam youtube yang telah direnggut maruahnya.Saya tidak mahu mendedahkan video itu kerana bukan kerja saya memalukan insan lain,cukuplah untuk saya rumuskan bahawa,krisis moraliti yang sedang mereputkan iman-iman masyarakat bukan lagi satu ilusi palsu.Ianya sedang terjadi dan sedang merebak mungkin kepada adik-adik kita, saudara-mara kita, mungkin anak kita dan keturunan kita.

Jika mind set kita selama ini menyatakan bahawa insan yang bertudung mungkin tidak terjebak,rasanya sudah sampai masanya untuk cara berfikir sebegitu diperbaharui.Ianya satu hakikat yang harus ditelan dengan azam perubahan dan azam iltizam ke arah revolusi bertindak.Bukan lagi tulisan sebegini yang mungkin hanya tinggal tulisan!

Saya masih berfikir dan bermuhasabah,adakah saya tergolong di kalangan insan yang mampu untuk memberi mahu.Dalam tulisan sebelum ini,saya cuba menyelitkan elemen "touching" dalam bahasa dakwah semoga ia mampu menyentuh hati dengan harapan ia mampu memberi mahu kepada pembaca.Namun saya masih tercari-cari tapak mula untuk saya memberi mampu.Ia adalah perkara yang paling susah dalam dakwah ini!

Dalam kita membicarakan ketiga-tiga elemen ini,marilah kita kembali kepada madrasatul nabi saw.Marilah kita cari contoh yang benar dari fatanah kenabian yang boleh diambil sebagai pengajaran dan ilmu yang bermanfaat.Sesungguhnya Rasulullah itu sendiri adalah kewujudan yang mampu memberi mampu kepada para sahabat ridhuanullah.

Rasulullah berakhlak dengan aklak al-quran, rasulullah turun ke medan perang, rasulullah berdiri di mimbar kepimpinan negara dan rasulullah juga seorang suami yang terbaik.Rasulullah adalah seorang manusia biasa!Itulah satu motivasi yang cukup unik sehingga mampu memberi mampu kepada para sahabah ridhuanullah.

Malah di ceritakan ketika perang khandak,ketika menggali parit untuk mengekang kemaraan musyrikin,lalu para sahabat terjumpa sebuah batu besar yang menghalang sahabat daripada terus menggali.Apabila dimaklumkan kepada rasulullah,dalam keadaan tiga hari tampa makanan itu dan perut yang diikat dengan batu untuk mengalas lapar,rasulullah sendiri yang turun memecahkan batu yang besar itu.Dengan kudrat dan pertolongan Allah,batu besar itu dapat di hancurkan.Itulah Rasulullah, dakwahnya bukan hanya pada kata-kata,bukan hanya pada sifat tetapi merangkumi juga pada contoh perbuatan yang ditunjukkan kepada sahabah ridhuanullah.

Kita mungkin terlalu jauh untuk ke tangga itu,yang pastinya kita perlu berusaha dan berusaha.Bukan untuk nama dan kedudukan,bukan untuk dunia dan kenikmatan,tetapi untuk agama dan perjuangan!Ikhlaskan hati,berdoalah semoga semua kerja buat kita ini dikira sebagai ibadah kepada Allah..

Adakah saya malu dengan Islam?

Beberapa tahun dahulu,ketika saya belajar di ibu negara dan menetap di hostel di Petaling Jaya,selalu juga di hujung bulan keluar ke "Kotaraya" menaiki bas no.12.Kadang-kadang bertemankan sahabat dan dikebanyakkan waktu saya hanya keseorangan.Destinasi tetap pastinya jalan masjid india.Meninjau-ninjau kalau-kalau ada buku-buku pengisian jiwa yang bagus untuk di tatap.

Disamping buku,antara kegemaran lain saya ialah majalah i.Tidak ketinggalan untuk memiliki majalah tersebut di setiap keluaran.Tiba masa untuk pulang ke hostel.Kadang-kala saya menaiki bas dan kadang kala juga saya menaiki LRT.
Ia bukan fokus saya.Apa yang ingin saya ceritakan ialah apa yang saya rasa apabila ingin membaca buku agama di dalam bas ataupun LRT.

Malu?Ya!Perasaan dan lintasan hati itu sering datang dan mengoyahkan hati saya setiap kali ingin membaca buku agama atau majalah agama di dalam kenderaan awam.Hingga saya bertanya,saya malu dengan islam yang saya anuti?Astaghfirullah al azim..Beristighfar beberapa kali lalu saya membaca juga.Biarlah beribu mata memandang dengan pandangan pelik, pandangan kebawah,tidak "macho" dan sebagainya.


Pulang ke tanah air di akhir ogos 2006.Saya memakai jeans, t-shirt biasa dan "cap" kemudian meneruskan amalan membaca di dalam LRT.Sekali lagi saya menerima pandangan yang sama.Pandangan yang seakan-akan ingin memaksa saya supaya berhenti dari membaca, pandangan pelik, dan sebagainya.Terpaksa sekali lagi saya bertanya "adakah aku ni hina?".

Pernahkah ini terjadi kepada anda juga?

Inilah zaman,ummat islam sudah tidak bangga dengan islam.Tidak usah menafikan,kerana ia berlaku pada setiap diri.Mungkin tidak di semua keadaan, tetapi adakala kita tewas di beberapa keadaan.

Ianya agak kontra,apabila LRT yang di naiki di penuhi dengan pakar "dedah",pakar macho dan pakar "dating",rapat-rapat dan himpit-himpit kemudian saya duduk di kerusi sambil menatap "Penenang Jiwa" terjemahan karya Imam al-Ghazali.Jujur juga ingin saya akui,kadang-kadang saya kalah.Disaat saya kalah sekali lagi saya bertanya, "adakah saya malu dengan islam?" ....

Zaman ini penuh dengan kecelaruan.Kerosakan yang sedang berlaku di dalam masyarakat ialah antara tindakbalas automatik apabila islam terbuang.Islam tidak memerintah dan hanya menjadi anutan rasmi sahaja.Tiada kebanggaan apapun atas agama yang di anuti.Al-Quran hanya di lagukan dan dijadikan perbincangan intelek sahaja.Tiada penghayatan yang benar-benar membawa kepada praktikal.Al-Quran turun bukan untuk dikaji, diselidiki,dijadikan perbincangan intelek,ianya adalah untuk diamalkan.

Percayalah,kita sedang menuju kearah kebinasaan.Suasana masyarakat yang sedang membina persekitaran yang "tidak bangga dengan islam" adalah salah penanda bahawa kebinasaan itu semakin hampir.Saya percaya, pasti ada antara kita yang pernah mengalami apa yang pernah saya alami.Jika lelaki,pasti agak segan berkopiah mahupun berserban.Jika wanita,pasti segan untuk bertudung labuh.

Betul.Islam tidak mewajibkan kopiah, serban dan bertudung labuh.Tetapi belajarlah apa itu suasana.Pendorong dan sebagainya.Pakar "dedah" tidak akan "dedah" ketika berlaku kematian.Mengapa?
Belajarlah apa itu suasana...
Kerana itu,saya amat tidak bersetuju dengan kes pelajar berserban yang dibuang sekolah suatu masa dahulu.Ramai orang berkata,rasulullah tidak pernah menyuruh ummatnya berserban.Ya,saya pun tahu hakikat itu.Sesungguhnya kita tidak berbicara soal hukum.Kita berbicara soal suasana yang sedang terbentuk.Ummat islam sudah tidak bebas melakukan perkara-perkara yang dirasakan mampu mendekatkan dirinya dengan agama.Ianya antara rintisan-rintisan jalan ke arah kebinasaan.

Terkejut!Itulah yang mampu saya katakan apabila membaca petikan ini;
Guru sepatutnya memainkan peranan dengan menganjurkan amalan dan kegiatan-kegiatan yang menyatu-padukan murid dan menggalakkan mereka berinteraksi secara bebas, bukan memecah-belahkan mereka. Kita tidak mahu timbul isu kerana guru atau ustaz serta ustazah berpandangan sempit dalam soal agama sehingga boleh menjejaskan perpaduan sesama murid, katanya.

Beliau berkata, amalan itu telahpun diberhentikan di semua taman bimbingan kanak-kanak yang ditadbir oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional.

Di tabika-tabika perpaduan, arahan sudah dikeluarkan supaya bacaan doa tidak diamalkan. Ada guru-guru yang berasa seronok apabila kanak-kanak bukan Islam pun boleh mengikut membaca doa, tetapi saya ingatkan mereka bahawa itu sesuatu yang melanggar etika kerana mereka masih kanak-kanak.

Kita tidak mahu anak-anak kecil bukan Islam nanti membaca doa apabila pulang ke rumah masing-masing. Ini boleh menyinggung perasaan ibu bapa mereka, katanya.


Beliau yang membuat kenyataan itu adalah Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Datuk Azman Amin Hassan.[mSTAR Online]

Berkali-kali saya berhujjah di suatu portal suatu ketika dahulu ketika isu serban sedang hangat.Saya berkata,mata rantai islam sedang dicabut dan tercabut satu persatu.Dihari ini mungkin kebebasan untuk berserban.Namun kita tidak tahu apa pula selepas ini.

Ternyata ia bukan omongan kosong sahaja.Sudah ada usaha menghapuskan doa dari dibaca di sekolah.Selepas ini apa pula?Adakah kita ingin terus tunggu dan lihat tampa apa-apa usaha?Betul, kita boleh mencari alasan untuk menjustifikasikan tindakan tersebut.Manusia sememangnya begitu.Ingatlah bahawa,alasan apabila dicari pasti ditemui!Namun pastinya Allah adalah lebih hampir dari urat tengkuk mu untuk menilai ketulusan hatimu terhadap agama.

Sekang kita sedang menghitung "apa yang masih ada pada islam untuk dipertahankan!"Hudud, Qisas sudah terlalu jauh untuk digapai.Riba?Terlalu jauh untuk diatasi.Arak?Judi?Pusat hiburan?Terlalu bermaharaja lela.Aqidah?Sudah digugat keyakinannya dengan kes murtad.Bermacam-macam...Hitunglah,mungkin anda lebih maklum dengan malaysia lebih daripada saya...

Di hari ini, sebelum masyarakat ini binasa,kita disini dan sedang membaca.Selepas ini pada anda dan saya ada dua pilihan.Diam atau bertindak!Mungkin tiga pilihan mungkin empat pilihan.Yang pasti kita sedang dipersimpangan.Persimpangan untuk memilih.Saksikanlah...aku telah menyampaikan...

.... rest of template code ....

Beberapa tahun dahulu,ketika saya belajar di ibu negara dan menetap di hostel di Petaling Jaya,selalu juga di hujung bulan keluar ke "Kotaraya" menaiki bas no.12.Kadang-kadang bertemankan sahabat dan dikebanyakkan waktu saya hanya keseorangan.Destinasi tetap pastinya jalan masjid india.Meninjau-ninjau kalau-kalau ada buku-buku pengisian jiwa yang bagus untuk di tatap.

Disamping buku,antara kegemaran lain saya ialah majalah i.Tidak ketinggalan untuk memiliki majalah tersebut di setiap keluaran.Tiba masa untuk pulang ke hostel.Kadang-kala saya menaiki bas dan kadang kala juga saya menaiki LRT.
Ia bukan fokus saya.Apa yang ingin saya ceritakan ialah apa yang saya rasa apabila ingin membaca buku agama di dalam bas ataupun LRT.

Malu?Ya!Perasaan dan lintasan hati itu sering datang dan mengoyahkan hati saya setiap kali ingin membaca buku agama atau majalah agama di dalam kenderaan awam.Hingga saya bertanya,saya malu dengan islam yang saya anuti?Astaghfirullah al azim..Beristighfar beberapa kali lalu saya membaca juga.Biarlah beribu mata memandang dengan pandangan pelik, pandangan kebawah,tidak "macho" dan sebagainya.


Pulang ke tanah air di akhir ogos 2006.Saya memakai jeans, t-shirt biasa dan "cap" kemudian meneruskan amalan membaca di dalam LRT.Sekali lagi saya menerima pandangan yang sama.Pandangan yang seakan-akan ingin memaksa saya supaya berhenti dari membaca, pandangan pelik, dan sebagainya.Terpaksa sekali lagi saya bertanya "adakah aku ni hina?".

Pernahkah ini terjadi kepada anda juga?

Inilah zaman,ummat islam sudah tidak bangga dengan islam.Tidak usah menafikan,kerana ia berlaku pada setiap diri.Mungkin tidak di semua keadaan, tetapi adakala kita tewas di beberapa keadaan.

Ianya agak kontra,apabila LRT yang di naiki di penuhi dengan pakar "dedah",pakar macho dan pakar "dating",rapat-rapat dan himpit-himpit kemudian saya duduk di kerusi sambil menatap "Penenang Jiwa" terjemahan karya Imam al-Ghazali.Jujur juga ingin saya akui,kadang-kadang saya kalah.Disaat saya kalah sekali lagi saya bertanya, "adakah saya malu dengan islam?" ....

Zaman ini penuh dengan kecelaruan.Kerosakan yang sedang berlaku di dalam masyarakat ialah antara tindakbalas automatik apabila islam terbuang.Islam tidak memerintah dan hanya menjadi anutan rasmi sahaja.Tiada kebanggaan apapun atas agama yang di anuti.Al-Quran hanya di lagukan dan dijadikan perbincangan intelek sahaja.Tiada penghayatan yang benar-benar membawa kepada praktikal.Al-Quran turun bukan untuk dikaji, diselidiki,dijadikan perbincangan intelek,ianya adalah untuk diamalkan.

Percayalah,kita sedang menuju kearah kebinasaan.Suasana masyarakat yang sedang membina persekitaran yang "tidak bangga dengan islam" adalah salah penanda bahawa kebinasaan itu semakin hampir.Saya percaya, pasti ada antara kita yang pernah mengalami apa yang pernah saya alami.Jika lelaki,pasti agak segan berkopiah mahupun berserban.Jika wanita,pasti segan untuk bertudung labuh.

Betul.Islam tidak mewajibkan kopiah, serban dan bertudung labuh.Tetapi belajarlah apa itu suasana.Pendorong dan sebagainya.Pakar "dedah" tidak akan "dedah" ketika berlaku kematian.Mengapa?
Belajarlah apa itu suasana...
Kerana itu,saya amat tidak bersetuju dengan kes pelajar berserban yang dibuang sekolah suatu masa dahulu.Ramai orang berkata,rasulullah tidak pernah menyuruh ummatnya berserban.Ya,saya pun tahu hakikat itu.Sesungguhnya kita tidak berbicara soal hukum.Kita berbicara soal suasana yang sedang terbentuk.Ummat islam sudah tidak bebas melakukan perkara-perkara yang dirasakan mampu mendekatkan dirinya dengan agama.Ianya antara rintisan-rintisan jalan ke arah kebinasaan.

Terkejut!Itulah yang mampu saya katakan apabila membaca petikan ini;
Guru sepatutnya memainkan peranan dengan menganjurkan amalan dan kegiatan-kegiatan yang menyatu-padukan murid dan menggalakkan mereka berinteraksi secara bebas, bukan memecah-belahkan mereka. Kita tidak mahu timbul isu kerana guru atau ustaz serta ustazah berpandangan sempit dalam soal agama sehingga boleh menjejaskan perpaduan sesama murid, katanya.

Beliau berkata, amalan itu telahpun diberhentikan di semua taman bimbingan kanak-kanak yang ditadbir oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional.

Di tabika-tabika perpaduan, arahan sudah dikeluarkan supaya bacaan doa tidak diamalkan. Ada guru-guru yang berasa seronok apabila kanak-kanak bukan Islam pun boleh mengikut membaca doa, tetapi saya ingatkan mereka bahawa itu sesuatu yang melanggar etika kerana mereka masih kanak-kanak.

Kita tidak mahu anak-anak kecil bukan Islam nanti membaca doa apabila pulang ke rumah masing-masing. Ini boleh menyinggung perasaan ibu bapa mereka, katanya.


Beliau yang membuat kenyataan itu adalah Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Datuk Azman Amin Hassan.[mSTAR Online]

Berkali-kali saya berhujjah di suatu portal suatu ketika dahulu ketika isu serban sedang hangat.Saya berkata,mata rantai islam sedang dicabut dan tercabut satu persatu.Dihari ini mungkin kebebasan untuk berserban.Namun kita tidak tahu apa pula selepas ini.

Ternyata ia bukan omongan kosong sahaja.Sudah ada usaha menghapuskan doa dari dibaca di sekolah.Selepas ini apa pula?Adakah kita ingin terus tunggu dan lihat tampa apa-apa usaha?Betul, kita boleh mencari alasan untuk menjustifikasikan tindakan tersebut.Manusia sememangnya begitu.Ingatlah bahawa,alasan apabila dicari pasti ditemui!Namun pastinya Allah adalah lebih hampir dari urat tengkuk mu untuk menilai ketulusan hatimu terhadap agama.

Sekang kita sedang menghitung "apa yang masih ada pada islam untuk dipertahankan!"Hudud, Qisas sudah terlalu jauh untuk digapai.Riba?Terlalu jauh untuk diatasi.Arak?Judi?Pusat hiburan?Terlalu bermaharaja lela.Aqidah?Sudah digugat keyakinannya dengan kes murtad.Bermacam-macam...Hitunglah,mungkin anda lebih maklum dengan malaysia lebih daripada saya...

Di hari ini, sebelum masyarakat ini binasa,kita disini dan sedang membaca.Selepas ini pada anda dan saya ada dua pilihan.Diam atau bertindak!Mungkin tiga pilihan mungkin empat pilihan.Yang pasti kita sedang dipersimpangan.Persimpangan untuk memilih.Saksikanlah...aku telah menyampaikan...

Di antara 14 dan 12 Februari

14 februari, tarikh yang di nanti-nantikan oleh pasangan yang sedang asyik dalam dunia cinta.Kita mengenali tarikh itu sebagai tarikh memperingati kekasih,lalu menyambutnya bersama kekasih dengan pelbagai gaya dan cara.Ada yang menyambutnya dengan memberi bunga, memberi coklat, keluar bersama kekasih ke suatu tempat yang romantik untuk di nikmati saat-saat indah bersama orang yang di sayangi,dan bermacam-macam lagi.

12 februari,tarikh yang agak sukar untuk kita congak simboliknya kepada kita.Ada apa dengan 12 februari?Hari memperingati apa?12 februari tidak pernah meminta di sambut kedatangannya, dan lalui lah 12 februari seperti mana biasa.Namun 12 februari 1949, telah mencatatkan satu peristiwa penuh tragis, syahidnya Imam Hassan Al-Banna, pergi menghadap Allah untuk selama-lamanya.

Dan kisah pembunuhan As-syahid Imam Hassan Albanna diceritakan sebagai;

Ketika kejadian, Hassan Al Banna berjalan bersendirian di jalan Ramsis, Kaherah berhampiran dengan pejabat Jam'iyatus Syubbanil Muslimin (Persatuan Pemuda Islam). Bukti perancangan mereka terbukti apabila jalan yang biasanya sibuk itu menjadi lengang. Lampu-lampu jalan dipadamkan , semua kedai dan restoran ditutup dan tidak ada kenderaan yang dibenarkan melalui jalan berkenaan kecuali sebuah teksi yang beberapa kali berulang-alik mencari 'sesuatu.'

Oleh kerana tiada kenderaan lain, Imam Al Banna menahan teksi berkenaan untuk pulang ke rumahnya. Dengan tidak disangka-sangka, sebaik sahaja teksi berkenaan berhenti di hadapan beliau, tubuh beliau terus dirobek oleh peluru-peluru yang dimuntahkan oleh senjata pemandu teksi berkenaan.

Bagi menyempurnakan lakonan sendiwara seterusnya, Imam Al Banna di bawa ke Hospital Al Qasrul Aini. Di hospital berkenaan, dengan arahan daripada Raja (Al Malik) Faroq, Imam Al Bana di tinggalkan bersendirian tanpa diberi rawatan kecemasan hinggalah beliua menghembuskan nafasnya yang terakhir. Tarikh 12 Februari, lebih 53 tahun yang lalu menjadi saksi pembunuhn kejam dan terancang pihak berkenaan ke atas imamul-jihad, As Syahid Hasan Al Banna.

Bukti Perancangan semakin terserlah apabila pada 4/7/49 kerajaan Al Malik Faroq mengisytiharkan anugerah khas kepada konspirator utama yang merancang pembunuhan berkenaan, iaitu ketua di jabatan siasatan jenayah Kementerian Dalam Negeri, Amir Mahmud Bek Abdul Majid dan pemandu serta pemilik teksi berkenaan.

Mereka dianugerahkan elun khas di atas 'jasa dan kesungguhan berkhidmat memastikan keamanan negara.'

14 februari,di ingati sebagai hari memperingati kekasih, manakala 12 februari berlalu tampa apa-apa memori padanya.Itulah masyarakat yang sedang kita hadapi.Baru-baru ini kita di kejutkan dengan kes pembuangan bayi yang cukup sifat di negeri sembilan.Ianya bukan baru.Kes yang sama jugalah yang pernah berlaku 10 tahun dahulu.Ianya kes yang berulang-ulang dan menunggu masa untuk disiarkan dalam akhbar, kemudian menjadi "gempar" sedangkan penumpuan kita tidak pun pada penyelesaiannya.

Merenungi kisah perjuangan Imam Hassan Albanna, pernahkah kita bertanya, untuk apa beliau berjuang sehingga dibunuh dengan sebegitu kejam?Adakah disana terdapat komisen, wang pencen, habuan duniawi yang diperolehi beliau?Begitu jugalah kisahnya dengan perjuangan Imam-imam besar islam.Imam Bukhari merantau jauh dan disuatu masa terpaksa memakan daun-daunan kerana tiada makanan hanya kerana ingin mengumpul hadis.Apa yang imam bukhari dapat dari dunia ini dengan berusaha dengan sebegitu rupa?

Dunia ini tiada apa-apa.Dalam suatu hadis Qudsi Allah swt berfirman

jika sekiranya dunia ini berharga umpama satu sayap nyamuk disisi Allah,maka Allah tidak akan memberi makan dan minum kepada orang-orang kafir..
Mereka bahagia dalam keyakinan.Luaran kelihatannya mereka terlalu susah dan payah,namun ketenangan itu milik mereka.Sekali lagi saya ulangi
Mereka bahagia dalam keyakinan!
Di hari ini, kita risau apabila memikirkan halatuju masyarakat.Fikiran kita berserabut memikirkan formula apakah yang terbaik untuk menyelesaikan permasalahan yang melanda.Ianya tanggungjawab semua.Semua bakal dibicarakan untuk apa yang mereka sumbang dan untuk apa yang mereka diamkan.

Sesekali insan dakwah menyalahkan cinta sebagai penyebab kepada beberapa permasalahan seperti zina, buang anak, pergaulan bebas, dan seumpamanya.Lalu cinta itu dimusuhi oleh beberapa insan.Sedarlah bahawa cinta bukanlah untuk dipersalahkan apalagi untuk dimusuhi.Terlalu banyak perkara yang akan kita kerugian apabila cinta dimusuhi.Begitu juga permasalahan pluralisme dalam berjemaah.Variasi itu janganlah dimusuhi dan apabila ia dimusuhi,akan ada benda yang kita akan kerugian.

Kita menghadapi masalah masyarakat yang tidak faham apa itu agama.Krisis sikap, keras, dan cepat merasakan diri sendiri itu betul.Dimana-mana sahaja kita dapat mengesan perkara ini berlaku.Mat rempit contohnya mewarisi sifat kekerasan.Hati mereka tidak lembut untuk dilentur lalu mereka menganggap merekalah yang betul.Remaja yang berkrisis dalam masalah pergaulan bebas, zina, buang anak, dan seumpamanya pula tidak faham apa itu islam.Dan ahli jemaah menghadapi krisis sikap yang menjuruskan diri mereka kepada mentaliti centric dan sebagainya.

Islam mengajar bahawa;
Prevention is better than cure
Namun ia tidak berakhir disitu.Islam memberi panduan kepada manusia bagaimana untuk prevent dan bagaimana untuk cure.Satu pakej lengkap yang tidak akan dijumpai dalam mana-mana agama lain.Prevent dengan apa?Dengan iman dan syarak, cure dengan apa?Dengan undang-undang dan pemerintahan islam.Lalu disuatu ketika kita membariskan berpuluh-puluh alasan untuk menjustifikasikan keingkaran kita terhadap ajaran islam.Multi racial?Tidak mampu?Dan apa-apa lagi yang difikirkan wajar dan manis,lalu kita meninggalkan islam dengan mencari kemuliaan dengan benda selain dari islam yang berwajahkan kemajuan, hadhari dan sebagainya.

Islam datang dalam keadaan ia menerima fitrah manusia.Jika manusia inginkan cinta,maka islam membenarkannya.Namun islam mengajar tatacara memandu cinta itu ke matlamat yang betul.Kita mungkin sudah terlambat untuk menyedari bahawa, islam datang untuk menolong ummat manusia, bukan datang untuk memenjarakan ummat manusia.Dan saya bersetuju dengan cadangan kahwin awal, buang persepsi lama yang me"limit"kan perkahwinan hanya apabila telah mencapai umur sekian-sekian dan sekian.

.... rest of template code ....

14 februari, tarikh yang di nanti-nantikan oleh pasangan yang sedang asyik dalam dunia cinta.Kita mengenali tarikh itu sebagai tarikh memperingati kekasih,lalu menyambutnya bersama kekasih dengan pelbagai gaya dan cara.Ada yang menyambutnya dengan memberi bunga, memberi coklat, keluar bersama kekasih ke suatu tempat yang romantik untuk di nikmati saat-saat indah bersama orang yang di sayangi,dan bermacam-macam lagi.

12 februari,tarikh yang agak sukar untuk kita congak simboliknya kepada kita.Ada apa dengan 12 februari?Hari memperingati apa?12 februari tidak pernah meminta di sambut kedatangannya, dan lalui lah 12 februari seperti mana biasa.Namun 12 februari 1949, telah mencatatkan satu peristiwa penuh tragis, syahidnya Imam Hassan Al-Banna, pergi menghadap Allah untuk selama-lamanya.

Dan kisah pembunuhan As-syahid Imam Hassan Albanna diceritakan sebagai;

Ketika kejadian, Hassan Al Banna berjalan bersendirian di jalan Ramsis, Kaherah berhampiran dengan pejabat Jam'iyatus Syubbanil Muslimin (Persatuan Pemuda Islam). Bukti perancangan mereka terbukti apabila jalan yang biasanya sibuk itu menjadi lengang. Lampu-lampu jalan dipadamkan , semua kedai dan restoran ditutup dan tidak ada kenderaan yang dibenarkan melalui jalan berkenaan kecuali sebuah teksi yang beberapa kali berulang-alik mencari 'sesuatu.'

Oleh kerana tiada kenderaan lain, Imam Al Banna menahan teksi berkenaan untuk pulang ke rumahnya. Dengan tidak disangka-sangka, sebaik sahaja teksi berkenaan berhenti di hadapan beliau, tubuh beliau terus dirobek oleh peluru-peluru yang dimuntahkan oleh senjata pemandu teksi berkenaan.

Bagi menyempurnakan lakonan sendiwara seterusnya, Imam Al Banna di bawa ke Hospital Al Qasrul Aini. Di hospital berkenaan, dengan arahan daripada Raja (Al Malik) Faroq, Imam Al Bana di tinggalkan bersendirian tanpa diberi rawatan kecemasan hinggalah beliua menghembuskan nafasnya yang terakhir. Tarikh 12 Februari, lebih 53 tahun yang lalu menjadi saksi pembunuhn kejam dan terancang pihak berkenaan ke atas imamul-jihad, As Syahid Hasan Al Banna.

Bukti Perancangan semakin terserlah apabila pada 4/7/49 kerajaan Al Malik Faroq mengisytiharkan anugerah khas kepada konspirator utama yang merancang pembunuhan berkenaan, iaitu ketua di jabatan siasatan jenayah Kementerian Dalam Negeri, Amir Mahmud Bek Abdul Majid dan pemandu serta pemilik teksi berkenaan.

Mereka dianugerahkan elun khas di atas 'jasa dan kesungguhan berkhidmat memastikan keamanan negara.'

14 februari,di ingati sebagai hari memperingati kekasih, manakala 12 februari berlalu tampa apa-apa memori padanya.Itulah masyarakat yang sedang kita hadapi.Baru-baru ini kita di kejutkan dengan kes pembuangan bayi yang cukup sifat di negeri sembilan.Ianya bukan baru.Kes yang sama jugalah yang pernah berlaku 10 tahun dahulu.Ianya kes yang berulang-ulang dan menunggu masa untuk disiarkan dalam akhbar, kemudian menjadi "gempar" sedangkan penumpuan kita tidak pun pada penyelesaiannya.

Merenungi kisah perjuangan Imam Hassan Albanna, pernahkah kita bertanya, untuk apa beliau berjuang sehingga dibunuh dengan sebegitu kejam?Adakah disana terdapat komisen, wang pencen, habuan duniawi yang diperolehi beliau?Begitu jugalah kisahnya dengan perjuangan Imam-imam besar islam.Imam Bukhari merantau jauh dan disuatu masa terpaksa memakan daun-daunan kerana tiada makanan hanya kerana ingin mengumpul hadis.Apa yang imam bukhari dapat dari dunia ini dengan berusaha dengan sebegitu rupa?

Dunia ini tiada apa-apa.Dalam suatu hadis Qudsi Allah swt berfirman

jika sekiranya dunia ini berharga umpama satu sayap nyamuk disisi Allah,maka Allah tidak akan memberi makan dan minum kepada orang-orang kafir..
Mereka bahagia dalam keyakinan.Luaran kelihatannya mereka terlalu susah dan payah,namun ketenangan itu milik mereka.Sekali lagi saya ulangi
Mereka bahagia dalam keyakinan!
Di hari ini, kita risau apabila memikirkan halatuju masyarakat.Fikiran kita berserabut memikirkan formula apakah yang terbaik untuk menyelesaikan permasalahan yang melanda.Ianya tanggungjawab semua.Semua bakal dibicarakan untuk apa yang mereka sumbang dan untuk apa yang mereka diamkan.

Sesekali insan dakwah menyalahkan cinta sebagai penyebab kepada beberapa permasalahan seperti zina, buang anak, pergaulan bebas, dan seumpamanya.Lalu cinta itu dimusuhi oleh beberapa insan.Sedarlah bahawa cinta bukanlah untuk dipersalahkan apalagi untuk dimusuhi.Terlalu banyak perkara yang akan kita kerugian apabila cinta dimusuhi.Begitu juga permasalahan pluralisme dalam berjemaah.Variasi itu janganlah dimusuhi dan apabila ia dimusuhi,akan ada benda yang kita akan kerugian.

Kita menghadapi masalah masyarakat yang tidak faham apa itu agama.Krisis sikap, keras, dan cepat merasakan diri sendiri itu betul.Dimana-mana sahaja kita dapat mengesan perkara ini berlaku.Mat rempit contohnya mewarisi sifat kekerasan.Hati mereka tidak lembut untuk dilentur lalu mereka menganggap merekalah yang betul.Remaja yang berkrisis dalam masalah pergaulan bebas, zina, buang anak, dan seumpamanya pula tidak faham apa itu islam.Dan ahli jemaah menghadapi krisis sikap yang menjuruskan diri mereka kepada mentaliti centric dan sebagainya.

Islam mengajar bahawa;
Prevention is better than cure
Namun ia tidak berakhir disitu.Islam memberi panduan kepada manusia bagaimana untuk prevent dan bagaimana untuk cure.Satu pakej lengkap yang tidak akan dijumpai dalam mana-mana agama lain.Prevent dengan apa?Dengan iman dan syarak, cure dengan apa?Dengan undang-undang dan pemerintahan islam.Lalu disuatu ketika kita membariskan berpuluh-puluh alasan untuk menjustifikasikan keingkaran kita terhadap ajaran islam.Multi racial?Tidak mampu?Dan apa-apa lagi yang difikirkan wajar dan manis,lalu kita meninggalkan islam dengan mencari kemuliaan dengan benda selain dari islam yang berwajahkan kemajuan, hadhari dan sebagainya.

Islam datang dalam keadaan ia menerima fitrah manusia.Jika manusia inginkan cinta,maka islam membenarkannya.Namun islam mengajar tatacara memandu cinta itu ke matlamat yang betul.Kita mungkin sudah terlambat untuk menyedari bahawa, islam datang untuk menolong ummat manusia, bukan datang untuk memenjarakan ummat manusia.Dan saya bersetuju dengan cadangan kahwin awal, buang persepsi lama yang me"limit"kan perkahwinan hanya apabila telah mencapai umur sekian-sekian dan sekian.