Blog tutorial

Assalamualaikum..

Disini saya nak kongsi cara saya hias blog ni..
Dengan cara yang mudah sila download fail ni.

Kemudian buka fail tersebut(boleh buka ngan notepad).

Login ke akaun anda(blogger shj)>>pergi ke layout>>edit html


|

Kemudian copy code dalam file yang anda download tadi.Delete semua code dalam edit html page dan paste dengan code yang baru anda download tadi.

Jika ingin buat perubahan terhadap image,saya syorkan anda gantikan
1]header image {image name:header-1.gif}
2]sidebar header {image name:small_header.gif}

dan gantikan dengan image anda!

Cara tukarkan image
Cari dalam code tersebut image name yang saya berikan diatas kemudian tukar kepada url image anda sendiri.

Dan jika ingin menukar warna background,sila tukar warna bahagian ini


#333333 tu adalah kod bagi warna kelabu bagi bahagian tepi blog ni...

tapi kalau nak terus pakai template tu tampa edit apa-apa pun ok..

rasanya tu jer kot..kalau ada apa-apa soalan sila tanya di bahagian komen..

wassalam!

.... rest of template code ....

Blog tutorial

Assalamualaikum..

Disini saya nak kongsi cara saya hias blog ni..
Dengan cara yang mudah sila download fail ni.

Kemudian buka fail tersebut(boleh buka ngan notepad).

Login ke akaun anda(blogger shj)>>pergi ke layout>>edit html


|

Kemudian copy code dalam file yang anda download tadi.Delete semua code dalam edit html page dan paste dengan code yang baru anda download tadi.

Jika ingin buat perubahan terhadap image,saya syorkan anda gantikan
1]header image {image name:header-1.gif}
2]sidebar header {image name:small_header.gif}

dan gantikan dengan image anda!

Cara tukarkan image
Cari dalam code tersebut image name yang saya berikan diatas kemudian tukar kepada url image anda sendiri.

Dan jika ingin menukar warna background,sila tukar warna bahagian ini


#333333 tu adalah kod bagi warna kelabu bagi bahagian tepi blog ni...

tapi kalau nak terus pakai template tu tampa edit apa-apa pun ok..

rasanya tu jer kot..kalau ada apa-apa soalan sila tanya di bahagian komen..

wassalam!

8 Comments:

  1. BaYu SenJa said...
    saya memang berminat untuk semua tu, terutama mengubah template..
    tapi saya bimbang segala entri, link dan lain lain akan hilang.. sebab kawan saya pernah ubah template, tetapi semua entrinya hilang
    macamana ya?!
    terimakasih
    syahid_zul said...
    ubah template xkan ubah entry...rasanya kalau kita xdelete entry tu ia xkan terdelete sendiri..

    satu lg,dalam blogger beta,template dipanggil layout dan oleh krn saya adalah user kepada blogger beta maka layout yg saya bg disini adalah utk blogger versi beta shj..

    dalam blogger beta,kita xdpt save layout kita selagi layout tu ada prob dalam coding...so jgn risau pasal apa2...

    bg yang tak pasti adakah blognya beta atau old version,sila check dlu sblm leh guna layout saya ni..

    wassalam
    Inqilaab said...
    entri ini berguna. Terima kasih
    farhan said...
    kat WP blh gune dok tutorial ni??
    syahid_zul said...
    xleh guna utk wordpress...hanya utk blogger beta shj...wassalam
    Ismi : Arjuna said...
    salam..
    saya berminat nak ubah header blog asal kepada header saya sendiri. Boleh terangkan secara detail..? Adakah tukar layout akan hilang kesemua link?..cthnya radio blog dan lain2..?
    Abang syahid bgth perlu download file..saya tak faham utk apa download file tersebut..maaf, mungkin soalan saya tak relevan sangat..tapi, memang saya kureng ckit dalam bab2 nie..malu bertanya sesat jalan...he2..Doakan Islam..
    syahid_zul said...
    download file tu,kemudian bukak n then dlm file tu ada code...copy and paste kat ruang edit html...

    bila ubah layout,semua hiasan sidebar akan hilang dan kene hias balik smula la...hehehe...tp xdela ssh sgt pun utk recover blk smua tuu...just letak code tu blk jer..

    dlm code yg tu ada url utk header asal...just ubah url header asal dgn yg baru.tp kene match saiz la...

    mmm...nmpak cam ssh,tp bila dh biasa akn jadi mudah insyaallah..
    ukhti27 said...
    subhanALLAHu walhamdulIllah...

    salam penghulu segala hari akhi al-kareem...


    JZKK kerna sudi berkongsi ilmu.
    moga ada khairnya dan moga ALLAH permudahkan,
    amin ya RABB.

    ala kulli hal,
    insyaALLAH dan jika akhi izinkan,
    ingin ana maklumkan ttg 1 perkara;
    juga mengenai template.

    utk maklumat lebih lanjut,
    sudi2 la singgah ke pondok ana ini ...

    p/s: segala kesilapan dan kekurangan ada la dari ana,
    harap dpt perbetulkan ana, JZKK... (^^,)

    ALLAHu a'lam bisawab.

Post a Comment