Blogger layout terbaru

بسم آلله آلر حمن آلر حيم


Seingat saya, pernah saya memaklumkan bahawa blog ini akan berpindah ke web hosting berbayar dan mungkin akan bertukar domain juga kepada domain berbayar.Namun setelah dunia blogger dibanjiri oleh layout-layout yang diserap dari layout daripada wordpress, menyebabkan saya membatalkan niat saya tersebut.

Dahulunya, saya melihat layout wordpress lebih menarik, elegant dan lebih user friendly dan mungkin kerana itulah menyebabkan saya teruja untuk mengunakan wordpress untuk blog theriseofislam ini.

Setelah beberapa orang web designer mencuba bertungkus lumus untuk convert layout wordpress kepada new blogger layout,ternyata saya tidak perlu lagi mencari web hosting ataupun new domain untuk blog ini.Dan disini saya ingin berkongsi beberapa layout yang pada saya cukup kemas, menarik dan boleh dicuba oleh blogger yang mengunakan blogger.com sebagai pangkalan blog mereka.

Harus diingat bahawa, sebelum anda mengunakan layout ini, pastikan blog anda .blogspot.com sahaja dan blog anda juga adalah mengunakan new blogger template (boleh convert dari old version kpd new blogger)

Tutorial
Disini saya menggunakan layout blogy insense dan saya akan terangkan satu persatu bagaimana untuk menggunakannya.

1>Download file ini.
2>Buka menggunakan microsoft word atau word pad kemudian copy semua kod
3>Login akaun blogger anda>klik pada layout>klik edit HTML
4>Delete semua kod pada ruang HTML tersebut dan kemudian paste kod yang dicopy tadi di ruang html.

JANGAN KLIK SAVE lagi..

Ada beberapa elemen yang perlu diubah.Antaranya:
1>Menu:Dalam kod yang di download itu, cari kod ini dan ubahnya kepada kemahuan anda.
2>2 gambar dibawah ini menunjukkan kod-kod dan apa yang dikawal oleh kod tersebut.Saya rasa pembaca dapat memahami kaitan antara keduannya..
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

**klik pada gambar untuk paparan yang jelas

Setelah diubah kod-kod tersebut kepada kemahuan anda,anda juga boleh mengubah footer blog anda.Saya menasihatkan supaya tidak dibuang link designer layout ini atas nama menghormati dan berterima kasih kepada mereka.

Untuk pengetahuan, saya telah upgrade layout ini menjadikan layout ini juga boleh memaparkan Selective Expandable Post Summaries sebagaimana dalam hack ini.

Dengan ini, paparan muka depan blog anda akan menjadi lebih ringkas dan kemas.

Ada banyak lagi layout yang menarik untuk dikongsi.Apa yang saya bagi diatas ialah cara-cara basic untuk menukar layout blog anda.Untuk layout2 lain yang didownload dari mana-mana laman web, anda perlu menukar beberapa bahagian supaya sesuai digunakan pada blog anda.

Sebarang soalan dipersilakan tampa segan..

Layout daripada :http://blogandweb.com

Beberapa laman web untuk download blogger layout:

Wassalam...

.... rest of template code ....

Blogger layout terbaru

بسم آلله آلر حمن آلر حيم


Seingat saya, pernah saya memaklumkan bahawa blog ini akan berpindah ke web hosting berbayar dan mungkin akan bertukar domain juga kepada domain berbayar.Namun setelah dunia blogger dibanjiri oleh layout-layout yang diserap dari layout daripada wordpress, menyebabkan saya membatalkan niat saya tersebut.

Dahulunya, saya melihat layout wordpress lebih menarik, elegant dan lebih user friendly dan mungkin kerana itulah menyebabkan saya teruja untuk mengunakan wordpress untuk blog theriseofislam ini.

Setelah beberapa orang web designer mencuba bertungkus lumus untuk convert layout wordpress kepada new blogger layout,ternyata saya tidak perlu lagi mencari web hosting ataupun new domain untuk blog ini.Dan disini saya ingin berkongsi beberapa layout yang pada saya cukup kemas, menarik dan boleh dicuba oleh blogger yang mengunakan blogger.com sebagai pangkalan blog mereka.

Harus diingat bahawa, sebelum anda mengunakan layout ini, pastikan blog anda .blogspot.com sahaja dan blog anda juga adalah mengunakan new blogger template (boleh convert dari old version kpd new blogger)

Tutorial
Disini saya menggunakan layout blogy insense dan saya akan terangkan satu persatu bagaimana untuk menggunakannya.

1>Download file ini.
2>Buka menggunakan microsoft word atau word pad kemudian copy semua kod
3>Login akaun blogger anda>klik pada layout>klik edit HTML
4>Delete semua kod pada ruang HTML tersebut dan kemudian paste kod yang dicopy tadi di ruang html.

JANGAN KLIK SAVE lagi..

Ada beberapa elemen yang perlu diubah.Antaranya:
1>Menu:Dalam kod yang di download itu, cari kod ini dan ubahnya kepada kemahuan anda.
2>2 gambar dibawah ini menunjukkan kod-kod dan apa yang dikawal oleh kod tersebut.Saya rasa pembaca dapat memahami kaitan antara keduannya..
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

**klik pada gambar untuk paparan yang jelas

Setelah diubah kod-kod tersebut kepada kemahuan anda,anda juga boleh mengubah footer blog anda.Saya menasihatkan supaya tidak dibuang link designer layout ini atas nama menghormati dan berterima kasih kepada mereka.

Untuk pengetahuan, saya telah upgrade layout ini menjadikan layout ini juga boleh memaparkan Selective Expandable Post Summaries sebagaimana dalam hack ini.

Dengan ini, paparan muka depan blog anda akan menjadi lebih ringkas dan kemas.

Ada banyak lagi layout yang menarik untuk dikongsi.Apa yang saya bagi diatas ialah cara-cara basic untuk menukar layout blog anda.Untuk layout2 lain yang didownload dari mana-mana laman web, anda perlu menukar beberapa bahagian supaya sesuai digunakan pada blog anda.

Sebarang soalan dipersilakan tampa segan..

Layout daripada :http://blogandweb.com

Beberapa laman web untuk download blogger layout:

Wassalam...

5 Comments:

  1. joe penang said...
    Saya dah try dah. Ok. Tapi dia punya hari bertindih ngan tajuk artikel. Tak selesa memandang. Saya pun tak reti sangat html. Boleh bantu? Kalu boleh buang hari pun tak kisah

    p/s: Ni zul mz ka?
    syahid_zul said...
    Syukran krn guna layout ni..
    Mulanya saya dah agak dah yang saya tertinggal bab tarikh ni untuk di ulas.Tp xpela...Cara nak slesaikan..

    Login ke blogger akaun > setting (bg blog berkenaan) > formatting

    kt situ kene ubah Date Header Format kpd Oct 10, 2007

    try dlu...sbb yg sy punya ok jer..

    p/s:saya bkn zul mz..yg tu kt tko..hehe:)
    joe penang said...
    Dah cuba dah tukar format kpd oct 10, 2007. Still sakit mata. Saya cuba oct 10 2007. Lebih sedap mata memandang. Anyway thank for your help.
    syahid_zul said...
    bagusla klu dh settle..alhamdulillah.
    Sbenarnya byk lg layout yg bleh diguna.Juz kne edit2 mcm layout blogy insense ni gak...
    ams_jsj : said...
    salam,napa sy tk blh nk download tutorial yg no 1 tu??br nk try..tp tk blh..hrp encik blh tlg sy..jazakallah...

Post a Comment