Mesej drama

Baru-baru ini,saya berkesempatan menonton filem "cinta".Saya yang biasanya tidak begitu mengemari filem melayu entah macam-mana boleh ter"download" filem tersebut.Namun,pujian harus diberikan kepada semua krew,pelakon termasuk pengarah dan penulis skrip "cinta" yang serasa saya telah berjaya melontar satu wacana fikir kedalam minda penontonnya iaitu,"apa itu cinta?".Setidak-tidaknya sudah nampak pergerakan kearah peningkatan filem melayu dari aspek kualiti dan mesej kedalam masyarakat.

Namun,saya lebih suka kepada filem dan drama dari jepun.Samada kerana saya memahami setiap bait skripnya atau sememangnya kerana kekuatan mesejnya,filem dan drama dari jepun telah mengajar saya "inilah hasil kerja kami sebagai rakyat sebuah negara maju" yang tidak mungkin sama dengan hasil "hasil kerja kami dari negara membangun"!Saya pernah membaca di blog faisal tehrani dalam tajuk "samarinda",seorang sahabat sdr faisal ada menyebut

Mentaliti dan tahap pendidikan sesuatu bangsa atau penduduk sebuah negara boleh diukur dengan berapa banyak telenovela yang ditayangkan oleh setiap saluran televisyen di negara tersebut.
Namun bukan itu fokus saya disini.Apa yang ingin saya perkatakan ialah kekuatan mesej yang dibawa.Di negara jepun,ada sebuah drama yang cukup menyentuh hati dan saya telah mengakui bahawa drama tersebut adalah antara drama terbaik yang pernah dihasilkan,"One litre Of tears".Mengisahkan seorang gadis, Kito aya(diambil dari kisah benar) yang menghidapi Spinocerebellar Degeneration iaitu sejenis penyakit saraf yang begitu merbahaya.Setiap hari aya menulis diari tentang apa yang dia rasa,apa yang dia ingin jadi,dan tentang semua perasaannya sebelum dan selepas dia mengetahui tentang penyakitnya.Sehinggalah aya menjadi lumpuh,tidak dapat berjalan dan terketar-ketar ketika memegang pen,namun dia masih menulis diarinya.Katanya
Apa yang saya tulis pada hari ini menjadi bukti yang saya pernah hidup disini pada hari ini..
Image Hosted by ImageShack.us
kasih sayang ibu dan ayah


Setiap harinya ialah tangisan,hinggalah aya meninggal diumur 25 tahun.Diarinya dicetak dan setakat ini telah terjual sebanyak 18,000,000 naskah!Saya turut menjadi salah seorang yang memiliki naskah diari gadis tersebut dalam bahasa jepun.Mesej yang ditonjolkan dalam drama tersebut ialah berkaitan dengan motivasi,semangat tidak menyerah kalah dan kasih sayang keluarga.Sudah tentu dari mana-mana drama pun kita boleh mengesan mesej sebegini.Tetapi kekuatan mesej yang dibawa,apabila ia bermain dengan perasaan dan menyentuh hati,effek yang bakal dicetuskan sungguh luar biasa.Tidak mungkin ianya sama dengan telenovela dari Mexico, Filipina ataupun "bawang putih bawang merah" dari Indonesia.Tidak mungkin sama!


Image Hosted by ImageShack.us
14 sai no haha

Sekarang ini,saya sedang meng"khatam"kan drama 14 sai no haha( 14 years old Mother).Menceritakan tentang seorang budak perempuan berusia 14 tahun yang mengandung dan melahirkan anak luar nikah!Satu lagi krisis akhlak dari negara jepun yang sedang meruntuhkan keindahan sebuah tamadun kebendaan yang gah dan unggul.Diceritakan ada seorang editor majalah yang cuba mendedahkan cerita budak perempuan tadi di majalahnya dengan tujuan dapat membuka mata masyarakat bahawa "inilah negara jepun sekarang,budak-budak sudah pandai berlagak dewasa".Niat editor tadi mungkin baik,ingin menyedarkan ibu bapa tentang kesan buruk pergaulan bebas tetapi drama tersebut memaparkan apa sebenarnya yang dirasai oleh budak perempuan tadi dan keluarganya.Ia seolah-olah mengambarkan bahawa, "jika kita tidak tahu perkara sebenar,jangan pandai-pandai menuduh dan menulis tak tentu pasal".

Secara tidak lansung,ia mengingatkan saya kepada watak seorang da'i.Jika editor tadi ialah da'i,ingin menyedarkan masyarakat tentang apa yang sedang berlaku,sedarlah bahawa apa yang kita nampak janganlah 100% mempengaruhi penilaian kita.Jikapun budak perempuan dan keluarganya salah dalam hal ini,mengapa harus di
highlight kan mereka dalam usaha kita berdakwah dan menyedarkan masyarakat?Dalam diam saya mengakui,drama tersebut secara tidak lansung telah mengajar etika "dakwah" kepada saya.

Don't Judge a book by its cover?Ianya satu aspek yang sedikit berbeza.Cumanya,bagaimana kita bertindakbalas terhadap sesuatu perkara(peristiwa) atau objek(manusia)?Disini letaknya hikmah dan kebijaksanaan."kebijaksanaan milik orang mukmin yang tercicir.Kutiplah ia dimana kamu menemuinya".

Yang pasti,kayu tidak harus dilihat hanya sebagai "kayu".

.... rest of template code ....

Mesej drama

Baru-baru ini,saya berkesempatan menonton filem "cinta".Saya yang biasanya tidak begitu mengemari filem melayu entah macam-mana boleh ter"download" filem tersebut.Namun,pujian harus diberikan kepada semua krew,pelakon termasuk pengarah dan penulis skrip "cinta" yang serasa saya telah berjaya melontar satu wacana fikir kedalam minda penontonnya iaitu,"apa itu cinta?".Setidak-tidaknya sudah nampak pergerakan kearah peningkatan filem melayu dari aspek kualiti dan mesej kedalam masyarakat.

Namun,saya lebih suka kepada filem dan drama dari jepun.Samada kerana saya memahami setiap bait skripnya atau sememangnya kerana kekuatan mesejnya,filem dan drama dari jepun telah mengajar saya "inilah hasil kerja kami sebagai rakyat sebuah negara maju" yang tidak mungkin sama dengan hasil "hasil kerja kami dari negara membangun"!Saya pernah membaca di blog faisal tehrani dalam tajuk "samarinda",seorang sahabat sdr faisal ada menyebut

Mentaliti dan tahap pendidikan sesuatu bangsa atau penduduk sebuah negara boleh diukur dengan berapa banyak telenovela yang ditayangkan oleh setiap saluran televisyen di negara tersebut.
Namun bukan itu fokus saya disini.Apa yang ingin saya perkatakan ialah kekuatan mesej yang dibawa.Di negara jepun,ada sebuah drama yang cukup menyentuh hati dan saya telah mengakui bahawa drama tersebut adalah antara drama terbaik yang pernah dihasilkan,"One litre Of tears".Mengisahkan seorang gadis, Kito aya(diambil dari kisah benar) yang menghidapi Spinocerebellar Degeneration iaitu sejenis penyakit saraf yang begitu merbahaya.Setiap hari aya menulis diari tentang apa yang dia rasa,apa yang dia ingin jadi,dan tentang semua perasaannya sebelum dan selepas dia mengetahui tentang penyakitnya.Sehinggalah aya menjadi lumpuh,tidak dapat berjalan dan terketar-ketar ketika memegang pen,namun dia masih menulis diarinya.Katanya
Apa yang saya tulis pada hari ini menjadi bukti yang saya pernah hidup disini pada hari ini..
Image Hosted by ImageShack.us
kasih sayang ibu dan ayah


Setiap harinya ialah tangisan,hinggalah aya meninggal diumur 25 tahun.Diarinya dicetak dan setakat ini telah terjual sebanyak 18,000,000 naskah!Saya turut menjadi salah seorang yang memiliki naskah diari gadis tersebut dalam bahasa jepun.Mesej yang ditonjolkan dalam drama tersebut ialah berkaitan dengan motivasi,semangat tidak menyerah kalah dan kasih sayang keluarga.Sudah tentu dari mana-mana drama pun kita boleh mengesan mesej sebegini.Tetapi kekuatan mesej yang dibawa,apabila ia bermain dengan perasaan dan menyentuh hati,effek yang bakal dicetuskan sungguh luar biasa.Tidak mungkin ianya sama dengan telenovela dari Mexico, Filipina ataupun "bawang putih bawang merah" dari Indonesia.Tidak mungkin sama!


Image Hosted by ImageShack.us
14 sai no haha

Sekarang ini,saya sedang meng"khatam"kan drama 14 sai no haha( 14 years old Mother).Menceritakan tentang seorang budak perempuan berusia 14 tahun yang mengandung dan melahirkan anak luar nikah!Satu lagi krisis akhlak dari negara jepun yang sedang meruntuhkan keindahan sebuah tamadun kebendaan yang gah dan unggul.Diceritakan ada seorang editor majalah yang cuba mendedahkan cerita budak perempuan tadi di majalahnya dengan tujuan dapat membuka mata masyarakat bahawa "inilah negara jepun sekarang,budak-budak sudah pandai berlagak dewasa".Niat editor tadi mungkin baik,ingin menyedarkan ibu bapa tentang kesan buruk pergaulan bebas tetapi drama tersebut memaparkan apa sebenarnya yang dirasai oleh budak perempuan tadi dan keluarganya.Ia seolah-olah mengambarkan bahawa, "jika kita tidak tahu perkara sebenar,jangan pandai-pandai menuduh dan menulis tak tentu pasal".

Secara tidak lansung,ia mengingatkan saya kepada watak seorang da'i.Jika editor tadi ialah da'i,ingin menyedarkan masyarakat tentang apa yang sedang berlaku,sedarlah bahawa apa yang kita nampak janganlah 100% mempengaruhi penilaian kita.Jikapun budak perempuan dan keluarganya salah dalam hal ini,mengapa harus di
highlight kan mereka dalam usaha kita berdakwah dan menyedarkan masyarakat?Dalam diam saya mengakui,drama tersebut secara tidak lansung telah mengajar etika "dakwah" kepada saya.

Don't Judge a book by its cover?Ianya satu aspek yang sedikit berbeza.Cumanya,bagaimana kita bertindakbalas terhadap sesuatu perkara(peristiwa) atau objek(manusia)?Disini letaknya hikmah dan kebijaksanaan."kebijaksanaan milik orang mukmin yang tercicir.Kutiplah ia dimana kamu menemuinya".

Yang pasti,kayu tidak harus dilihat hanya sebagai "kayu".

13 Comments:

  1. zala said...
    salam..
    14 sai no haha..
    hihi..saya pun tgh on the way tgk cerita tu..tapi episod die xdpt di dw 100% ikut urutan..
    slalu kat ner lg tmpt nk dw citer jepun ek??
    selen d-addict..
    citer jepun best sbb kekuatan mesej drama dier.but i'm not addicted sgt.xder kecenderungan plak.
    kalo tgk kt anime pn sy ske dienyer mesej.mcm kt dlm naruto.never give up nk jd hokage.all about goal n spirit.=>
    citer psl aya tu dpt kt ner ek?nk le tgk
    ~nuur~ said...
    salam.. just wanna say, yg~~

    cant deny yg one litre of tears (movies) ssssgt bagus!
    blum pernah bc diari but cukup tgk movie dia..

    uish... berlinangan je air mata nieh. *giggles*
    ~nuur~ said...
    e eh. zala, serentak lak kite komen yer? :D

    zala styll skolah lagi ke. leh kenalan? (bro syahid zul, sorry nyibuk lak kat sini) hehehe.

    anime mmg best. manga x krg gak.
    komik2! yaya! ^_^
    tp la ni dh x bc sgt komik. save duit. nak beli buku2 lain. hehe~

    yg aya tu.. stakat ni lum npk kat kedai lg. (mcm la sy slalu survey) hehe. dw lh dr tenet~ ada2.. :)

    tgk, x rugi.!
    ~nuur~ said...
    lagi satu....

    bwg merah and bwg putih. *yucks!*
    hehehe

    sy tgk kan, bahaya jgk mesej kat criter tu. agak byk unsur khurafat!
    syahid_zul said...
    one litre of tears tu kt daddict ada..
    pastu cd dia ada kt kotaraya...kalau penah pegi la..hehe
    zala said...
    huerm..
    nak berkenalan kat cni ker??
    seganla..zala tu pun bkn name sbnr..eheh xtu per maksud dier pun..tgk mcari gak..amik dr nm katun..athrun zala..dlm gundam seed.sbbnyer gne emel akaun gmail.dats y ler..xactive sgt pon emel tu.fokus kt yahoo jek.hehe best gak jd low pro.i mean org xle nk cek sp kite..^^
    zala said...
    This comment has been removed by the author.
    zala said...
    jap kira nyer kene panggil akak la ek.br lps spm ek??
    nxt yr kiter plak.huhu..amik b.arab???
    ~nuur~ said...
    ha ah la.. pangakat akak lah yek! tyme pmr amik arab. spm x ~_~ baik amik arab. truskan!. k zala, akak add kat YM ye. :) tapi akak slalu invi. hehe. (cam pelik lak gune akak ye>? ) c ya!
    zala said...
    This comment has been removed by the author.
    zala said...
    dah khatam dah one liter tears!!!!!!
    huhu..kelmarin..
    mmg semangat ketabahan and optiimis.
    membuatkan sy mengenal serba sedikit erti kehidupan dengan membandingkan cara hidup non-muslim n muslim!
    alhmdulillah ana muslimah...
    rodhitu billahi rabba wa ISLAMa dina wa bi Muhammadi sollahualaihi wasallam.



    huhu. tgk citer tu kat ipoh..rumah spupu.mmg khatamkan dlm 2hari tu gak.spupu siap nangis2 lg.lg2 biler tutup lampu.wat mcm panggung.huhu tp sy tahan je.tak mungkin sy akan biarkan air mata ini mengalir hanya kerana filem or cerita.walaupun die mmg dr real nye.ntah ler mmg dr dulu dh tekad xnk nangis hny cuz filem,movie or novel.maybe bergenang but takkab dibenarkn megalir.i dont want to be emosional!!..huhu..well dats a girl for,actually.
    neway,my spupu(sebaya)asyik je tny ader ke dlm kisah benar asou tu wujud.kisah bercinta yg selingan tu ckit.n basketball tuh sumer..ntahler bg sy mcmaner dier nk wat jalan citer i dont care.tapi mmg amat diakui kekuatan mesej dlm drama tu.walaupun hnylah sebuah drama.tapi dr kisah realiti sebenar dlm dunia.rasanye bnyk benda lg yg perlu dtangisi dr citer tu.huhu.nk gak keras kn hati.walopun mmg xle thn kalo tgk bab2 yg tragis ni.huhu.tapi mmg cerita ni kesan dier biler lps tgk mmg agk terkesan.membuat diri lebih menghargai hidup n kurniaan Illahi.mmbuatkn diri berfikir..
    ha!teringat lak kitab la tahzan.jgn bersedih.mmg bnyk sgt pedoman.and plg seronok buku 'jadilah wanita yang paling bahagia di dunia' karangan DR.Aidh..best seller woo..rasanye sape yg tetiap hari baca buku tu...i mean tetiap ari amik pengajaran n dalami maksud dier skali dgn kisah2 yg diceritakn..insyaALLah takkan sempat nak rase sedih kat dunia ni.sume dikisahkan pasal harapan,pasal kebesaran n kekuasaan ALLAH.ALLah sentiasa ada..mendengar melihat.mmmg masyukk r..bc sejuk je ati..hihi..tapi xslalu sgt bc,kdg2 jek..bler trgerak ati..tapi kalo bc buku tuh xle bc bnyk2 dlm satu hari.plg max.,1 hari dlm 5 muka.kalo x,takkan dpt ape2.sbbnye mmg setiap muka so meaningful.satu hari satu muka.satu pengajaran dah memadai.=)


    k,la smp cni je la.mengomen.sori komen pnjg.baru balik pg td...hihi smp umah tepat kol 10pg.
    tata..sayonara,oyasumi...@_@
    syahid_zul said...
    dah abis tgk?bagus2..
    Mmm..ambillah mana yang baik dan buang yang buruk..
    Kalau tgk betul2 kat drama One litre of tears tu,sebenarnya cerita tu bagi motivasi hidup kat orang jepun yg suka bunuh diri..Macam aya yg walaupun sakit tapi tak pernah putus asa utk belajar dan terus hidup..

    "jadilah wanita yang paling bahagia"?
    buku motivasi ke?
    Cam menarik jer..tp saya lelaki..hehe..
    zala said...
    kat jepun mmg percentage org bunuh diri tinggi ek??
    sbb sy der spupu kat singapore die kata...
    makin tinggi high-cost living,
    makin tinggi standard education dorang..
    makin laju pembangunan n pemajuan..
    makin tinggi percentang org bunuh diri..
    huhu..agak terkejutzzz gak dgr mcm tu.seram pun ader..
    kat malaysia jarang2 lak r dengar.
    biase kalo bab2 bunuh diri ni slalu sgor org cina india..hehe

Post a Comment