Setajam mana mata pena?

Bismillah...

Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran)

Kita sedang berada dimedan perang!Ya,perang pemikiran antara blok barat dan islam.Barisan depan Islam dibarisi komander-komander tentera bernama ulama' dan beberapa pendakwah yang ikhlas dan jujur.Antara barisan paling hadapan dan barisan paling belakang,hanya ada beberapa baris.Membayangkan insan yang benar-benar ingin menghadap musuh iaitu barat sangatlah sedikit.Bagi pihak barat,mereka diwakili oleh begitu ramai tentera yang terdiri daripada media,majalah hiburan,teori isme yang dimake-up secantik-cantiknya,muzik,filem,dan lebih mengejutkan turut disertai oleh orang-orang islam yang telah "dibaratkan".Penganalisis perang meramalkan ada satu sahaja cara untuk islam menguasai peperangan."Mengejutkan tentera yang berjumlah jutaan insan yang masih tertidur!"Siapakah insan yang tertidur itu?Kitalah insan yang tidur!

Membangunkan orang yang tidur

Bagaimanakah cara terbaik untuk menyedarkan orang yang tidur?Antara cara terbaik ialah mengunakan "air".Menyimbah kepada mereka yang tidur.Ketika mereka terbangun,mereka terpinga-pinga dan bergegas kebilik air.

Tapi disini bukanlah saya menyuruh menyimbah air kepada insan yang masih "tidur" dalam dalam buaian dunia.Simbahlah mereka dengan seruan yang istiqamah.Dan inisiatif "istiqamah" dan "hikmah" yang saya ambil ialah menulis.Tidak banyak ilmu didada saya.Apatah lagi saya sedang menuntut ilmu.Hanyalah langkahan pertama.Mengambil pengajaran dari kata-kata "Destinasi yang beribu batu bermula dari langkahan pertama".

Ilmu tampa ditulis

Apa jadi kepada ilmu jika tidak direkodkan?Sudah tentu ia hilang bersama tuannya.Kerana itulah,apabila seorang ulama meninggal dunia,ilmunya akan dibawa pergi kecuali jika dia menulis buku-buku semasa hayatnya.Apa jadi jika Imam Bukhari dan Muslim tidak menulis kitab hadis mereka?Tiadalah sahih bukhari atau muslim pada hari ini.

Kita bertanya,setajam mana mata pena?Jika tidak tajam masakan Syed Qutb mati ditali gantung?Tulisan beliau sebagai pemikir islam amat digeruni.Ataupun boleh saya garapkan kata-kata "tulisannya meledakkan kebangkitan ummah umpama bom atom yang digugurkan di hiroshima dan nagasaki"!.Bukan semata-mata tajam,pena mampu menjadi apa jua jenis senjata yang akan memusnahkan taghut dan kezaliman!!

Mungkin kerana itulah ada laungan yang jitu kearah "berjihad dengan pena".Lalu saya menyahutnya disini...

Ada tulisan tiada pembaca

Namun saya hampa,apa gunanya ketajaman,apa gunanya ledakkan jika ia tidak mampu menyedarkan insan yang tertidur?Ada tulisan tiada pembaca.Suatu krisis sikap yang tercela.Kerana diawal wahyu sudah diistiharkan perkataan "bacalah".Bacalah dengan nama tuhanmu yang menciptakan.Ertinya,bukan hanya mesej membaca yang menjadi tumpuan.Tetapi juga membaca dengan nama tuhan,agar kita terbimbing kearah mengenal Allah dalam mencari ilmu.

Ummah ini belum pun faham apa itu islam.Perjuangan masih terlalu panjang.Peluh yang memercik masih terlalu sedikit.Manakala masih tiada darah yang tertumpah ke bumi.



.... rest of template code ....

Setajam mana mata pena?

Bismillah...

Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran)

Kita sedang berada dimedan perang!Ya,perang pemikiran antara blok barat dan islam.Barisan depan Islam dibarisi komander-komander tentera bernama ulama' dan beberapa pendakwah yang ikhlas dan jujur.Antara barisan paling hadapan dan barisan paling belakang,hanya ada beberapa baris.Membayangkan insan yang benar-benar ingin menghadap musuh iaitu barat sangatlah sedikit.Bagi pihak barat,mereka diwakili oleh begitu ramai tentera yang terdiri daripada media,majalah hiburan,teori isme yang dimake-up secantik-cantiknya,muzik,filem,dan lebih mengejutkan turut disertai oleh orang-orang islam yang telah "dibaratkan".Penganalisis perang meramalkan ada satu sahaja cara untuk islam menguasai peperangan."Mengejutkan tentera yang berjumlah jutaan insan yang masih tertidur!"Siapakah insan yang tertidur itu?Kitalah insan yang tidur!

Membangunkan orang yang tidur

Bagaimanakah cara terbaik untuk menyedarkan orang yang tidur?Antara cara terbaik ialah mengunakan "air".Menyimbah kepada mereka yang tidur.Ketika mereka terbangun,mereka terpinga-pinga dan bergegas kebilik air.

Tapi disini bukanlah saya menyuruh menyimbah air kepada insan yang masih "tidur" dalam dalam buaian dunia.Simbahlah mereka dengan seruan yang istiqamah.Dan inisiatif "istiqamah" dan "hikmah" yang saya ambil ialah menulis.Tidak banyak ilmu didada saya.Apatah lagi saya sedang menuntut ilmu.Hanyalah langkahan pertama.Mengambil pengajaran dari kata-kata "Destinasi yang beribu batu bermula dari langkahan pertama".

Ilmu tampa ditulis

Apa jadi kepada ilmu jika tidak direkodkan?Sudah tentu ia hilang bersama tuannya.Kerana itulah,apabila seorang ulama meninggal dunia,ilmunya akan dibawa pergi kecuali jika dia menulis buku-buku semasa hayatnya.Apa jadi jika Imam Bukhari dan Muslim tidak menulis kitab hadis mereka?Tiadalah sahih bukhari atau muslim pada hari ini.

Kita bertanya,setajam mana mata pena?Jika tidak tajam masakan Syed Qutb mati ditali gantung?Tulisan beliau sebagai pemikir islam amat digeruni.Ataupun boleh saya garapkan kata-kata "tulisannya meledakkan kebangkitan ummah umpama bom atom yang digugurkan di hiroshima dan nagasaki"!.Bukan semata-mata tajam,pena mampu menjadi apa jua jenis senjata yang akan memusnahkan taghut dan kezaliman!!

Mungkin kerana itulah ada laungan yang jitu kearah "berjihad dengan pena".Lalu saya menyahutnya disini...

Ada tulisan tiada pembaca

Namun saya hampa,apa gunanya ketajaman,apa gunanya ledakkan jika ia tidak mampu menyedarkan insan yang tertidur?Ada tulisan tiada pembaca.Suatu krisis sikap yang tercela.Kerana diawal wahyu sudah diistiharkan perkataan "bacalah".Bacalah dengan nama tuhanmu yang menciptakan.Ertinya,bukan hanya mesej membaca yang menjadi tumpuan.Tetapi juga membaca dengan nama tuhan,agar kita terbimbing kearah mengenal Allah dalam mencari ilmu.

Ummah ini belum pun faham apa itu islam.Perjuangan masih terlalu panjang.Peluh yang memercik masih terlalu sedikit.Manakala masih tiada darah yang tertumpah ke bumi.



5 Comments:

  1. zala said...
    oh macam tu rupanyer...

    ye tak ye gak.kalo ilmu xditulis maka akan hilanglah ia bersama tuannye..ish3 mcm sinis je.(sendiri terase)

    saya kene marah dgn abang sbb slalu tgk internet tapi xwat aper2 yg berfaedah.dia ada suruh baca blog2 orang.itu lagi baik.saya memang tak berminat dgn blog2 ni.rs mcm buang mase je.blog sy sendiri pun jarang2 update.tulis pun setakat nak melepaskan perasaan.tetibe..




    ada kenalan dr mesir yg bg sy add blog awk ni..mmg kene pun pada masanye..('_')sy pun clik ler..((sbb slalu kene sound ngan abang-suro baca blog))sblum ni bkn xpernah tgk blog yg persis konsep dia lebey kurang mcm blog ni.tapi mybe time tu tak tergerak ati nk baca.pandang sebelah mata je.

    sy slalu tgk blog org laki.sbb tu sy pun xtau la kalo blog org pempuan mcmane..mmg lelaki kadang2 tu ish2 bahasa dier..dasyat2 gak!terkesima dibuatnyer...tapi ayat2 awk ni nk kate bhs buku pun tak gak..tapi biasa la kot.maybe certain2 je yg sy xphm tu.





    tapi skang maybe blog awk ni first blog yg i'll stick..sebab??






    xder sebab pun..hohoho.nak kata menarik..ader yg jauh lagi da boom!


    maybe kalam ilmu kot..per2 pun..mungkin saya pun patut wat something kat blog saya.


    one n only kat frenster,plg kurang tulis something yg agak2 leh bg manfaat kat manusia len plg kureng kwn2 sedare2 sy..dakwah kat depa.ye tak?=D
    zala said...
    eh2 nanti kan kalo kiter nyer blog..comment2 la..hehe..eh jap..xper la..tapi kalo free2 tu bleh la.jap..xyahla..blog sy merepek je kot..wat malu je..ish3...
    syahid_zul said...
    syukran...slalu awk komen...
    tp mana blog awk ek..
    xpnah nmpak pun..
    sy click kt profile xde plak..
    zala said...
    hehe..xper2..xyah susah2 tgk profile sbb sy mmg low-profile..wawawa...=P
    blogspot ni sy gne account google.ner der wat blog kat cni.sbb tu xder pro.kalo der pro sure sy der blog.sy der st blog je.kat frenster.nama dier an-nida'..=D
    ala blog sy xder per2.luahan jiwa je lebey..xder mender pun.
    zala said...
    setajam mata pena??tajuk ni..oh mengiingatkn saya ms form 3 time sy pidato pasal media.starting die
    ........"Mata Pena adalah lebih tajam dari mata pedang"......
    hehe

    p/s:cuba try kupas tajuk tu.maybe leh kaitkan dgn isu sekrang..sy xder r tau sgt psl current issue skrg.

Post a Comment